Wie draait op voor de koehandel van CD&V en N-VA?

2015-02-06

‘Als ze merken dat ze de rekeningen niet kunnen betalen, zullen ze harder hun best doen’: Antwerps N-VA-coryfee Zuhal Demir nam bepaald geen blad voor de mond in De Tijd. Met de tact van een olifant vroeg ze om werkloosheidsuitkeringen in de tijd te beperken. Ofwel: jaag ze op, honger ze uit, en ze nemen eender welke job aan. Het leverde wellicht een staande ovatie op van Liesbeth ‘Alle Armen Zijn Tooghangers’ Homans.

De uitlatingen van Demir en Homans tonen perfect aan hoe men over mensen in armoede en werklozen denkt binnen N-VA. Die zijn voor de nationalisten niet veel meer dan luieriken en profiteurs die leven op de kosten van de ‘hardwerkende Vlaming’. Flagrant fout natuurlijk, en ronduit degoutant.

Trouwens: ook los van de toon getuigt het voorstel van Demir van weinig intelligentie of kennis van zaken. Want het enige wat je op die manier bereikt is extra miserie. Meer mensen naar het OCMW en hogere armoedecijfers. Is het dat wat we willen? Ik dacht het niet.

Mensen staan heus niet aan ‘den dop’ omdat die hen een royaal inkomen verschaft. Ze doen dat omdat er simpelweg te weinig jobs zijn. In plaats van een klopjacht te houden op werklozen zou de regering dus beter werk maken van banen. Pas raakte bekend dat het aantal langdurig werkzoekenden op het hoogste peil staat sinds 2005. Net die groep moet van Demir de rekening betalen. En uitgerekend zij krijgen steeds minder kansen als gevolg van de hervorming van het doelgroepenbeleid door Philippe Muyters - moet het gezegd - weer N-VA.

Alvast een regeringspartner kon niet lachen met de fratsen van Demir. Bij CD&V zag men de moeizaam herwonnen vrede met de arbeidersvleugel terug in gevaar. Kris Peeters haastte zich dan ook om te melden dat de beperking in de tijd niet in het regeerakkoord staat. Waarop Hendrik Vuye, N-VA-fractieleider in de Kamer, fijntjes repliceerde dat wanneer anderen dat akkoord openbreken, N-VA dat ook mag. Het lijkt er stilaan op dat men bij Vijf TV niet lang zal moeten nadenken over een opvolger voor Alle Dagen Seks. Tussen CD&V en N-VA is het immers Alle Dagen Ambras. Of is er misschien een koehandel in de maak? Een tax shift in ruil voor de afbouw van de werkloosheidsuitkeringen? Het antwoord binnenkort op uw scherm.

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres