Wie rijk is krijgt lekkers, wie arm is de roe: in memoriam de welvaartstaat

2014-10-13

De kogel is door de kerk. Na Vlaanderen krijgt ook België een rechtse regering. Dubbel slecht nieuws dus voor gewone mensen, gezinnen en verenigingen. Want zij krijgen de rekeningen gepresenteerd van N-VA, CD&V, Open VLD en MR. Het lijstje is lang en deprimerend. Zet je schrap voor een ver van volledig overzicht…

Een hogere maximumfactuur in het basisonderwijs, en fors meer inschrijvingsgeld aan hogescholen en universiteiten. Flink extra betalen voor elektriciteit, water en zorgverzekering. Duurdere treinen, hogere btw en accijnzen, adieu gratis bussen en betaalbare kinderopvang. En als klap op de vuurpijl een slimme indexsprong. Van een contradictio in terminis gesproken. Kracht van Verandering? Kracht van Verarming zal je bedoelen!

Wat met de vermogens(winst)belasting waarvoor CD&V plots pleitte? Die is al lang dood en begraven. In de plaats kwam er zowaar een ‘doorkijktaks’. Nomen est omen, want net als een doorkijkbloes is dit een niemendalletje. Voldoende om ACV te paaien? Het zou me zeer verbazen.

Bourgeois I en Michel I hebben de aanval op de welvaartstaat ingezet. United colours of Thatcherism, neoliberalisme met een nationalistische strik. Beide regeer- akkoorden zijn snel samen te vatten. Twee woorden volstaan al: omgekeerde herverdeling! Of sociale afbraak zo je wil. Maar wie wind zaait zal storm oogsten. Het was een natte zomer, het wordt een hete herfst!

Nieuwsbrief

Blijf je graag op de hoogte, schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Karin. De door jou verstrekte gegevens worden enkel gebruikt om je via een nieuwsbrief op de hoogte te houden van haar activiteiten. Wij geven deze gegevens niet door aan derden. Je kunt je ook op elk moment terug uitschrijven door op de daartoe bestemde link te klikken die je onderaan elke nieuwsbrief zult vinden.

E-mailadres